tisdag 18 november 2014

Välkomna till vår nya bokblogg!

Alla har nu var sin bok och det är dags att börja läsa ungdomsklassiker!

Första uppgiften till boken, efter du har läst ca 20 sidor, är att skriva en kort sammanfattning om vad som hittills hänt som en kommentar här nedan i bloggen. Det är viktigt att ha med titel, författare, vilka personer som boken verkar handla om, något om miljön, t ex stad, land, som boken utspelas i samt vad som hittills har hänt och vem är det egentligen som berättar det som händer?

Därefter skriver du ned några frågor eller funderingar till boken i bloggen, t ex "Fanns det verkligen månraketer när den här boken skrevs?" och "Jag undrar om Jenny kommer att få träffa sina föräldrar i slutet.". Det här frågorna och funderingarna blir viktiga när vi ska ha boksamtal.

Använd ditt förnamn + ev första bokstav i ditt efternamn, så att vi vet vem som skrivit vad =)

Uppgiften ska vara klar senast fredag v 48. Hör av dig om du undrar över något!
/Åsa

57 kommentarer:

  1. Bok: En världsomsegling under havet av Jules Verne
    Jag har läst från början-sid 70
    Sammanfattning; På havet har båtar börjat försvinna och fått skador som ingen förstår sig på. Professor Aronnax har en teori om en jättenarval och beger sig ut på havet för att hitta och befria havet från denna varelse tillsammans med sin assistent Conseille och en besättning. Men odjuret visar sig inte vara vad dem tror och det blir ett skeppsbrott. Professor Aronnax, Conseielle och en kanadensare blir räddade, men tillfångatagna på en u-båt.
    Fundering: Det är nu som boken har kommit igång och man undrar vad som händer här näst. De har inte lyckats prata med dem på u-båten och man undrar vem kaptenen är och hur saker kommer lösa upp sig. Jag har en känsla av att kaptenen kommer att förstå dem, men inte att dem ska släppas fria.

    SvaraRadera
  2. Jag läser ‘Ringaren i Notre-damé’ som är skriven av Victor Hugo men återberättad av Maj Bylock.
    Den handlar om Quasimodo som är en bortbyting och som alla säger är ful,farlig och alla hatar honom men när han träffar zigerskan Esmeralda så förändras allt.
    Huvudpersonerna i den här berättelsen är Quasimodo och Esmeralda men stödkaraktärerna är Frollo, kvinnan i råtthålet och Febus,allt utspelar sig i Notre-damé i Frankrike.
    Kommer dom någonsin sluta hata Quasimodo?

    SvaraRadera
  3. Jag läser boken "Flugornas herre" av William Golding.
    Det första kapitlet handlar om några killar som har kraschat med ett flygplan och hamnat på en ö ensamma, utan någon vuxen. De kommer fram till att de måste välja en ledare som ska bestämma över de andra. Det är Ralph som väljs som ledare och det är han som verkar vara huvudpersonen. Undrar om dem kommer att bli räddade?

    SvaraRadera
  4. Jag läser Ivanhoe med författaren Walter Scott förkortad av Maj bylock. Den handlar om två svinherdar som heter Gurth och Wamba. En rik och av kunglig ätt som heter Cedrik. Rowena är släkt med Cedrik, och Cedrik övervakar Rowena som hennes egen dotter. Cedriks son Ivanhoe blev förälskad i henne och Cedrik körde ut sin egen son från gården. En dag kom det två män en priorn och en munk som skulle spela tornespelen i staden och behövde sova någonstans. Cedrik sa ja för att visa gästfrihet.

    Kommer svinherdarna vara med i fortsättningen?
    Vem är huvuspersonen?

    SvaraRadera
  5. Jag läser boken Ivanhoe som är skriven av Walter Scott.
    Boken handlar om Wamba och Gurth som är trälar åt en man som heter Cedrik.
    Dem träffar en massa olika personer som bor hos Cedrik och ska till tornespelen i Ashby. Boken utspelar sig under medeltiden på landet. Den är återberättad av Maj Bylock

    Jag vill veta vem som kommer att bli huvud person / personerna?
    och hur det kommer att gå för den personen eller dem personerna?

    SvaraRadera
  6. Kajsa.
    Jag läser En världsomsegling under havet, av Jules Verne.
    Den utspelar sig på sent 1800 tal. I början får man veta att det har inträffat olika undervattensdjur attacker. Många tror att det är valar men det börjar spridas rykten och historier om att det är ett monster som förflyttar sig men super fart under vattnet.
    En professor får uppgiften att göra ett uttalande om "odjuret".

    SvaraRadera
  7. Boken jag läser heter 'Skriet Från Vildmarken'' I det första kapitlet så får man veta lite om vem det är och man allt som sägs/berättas i boken är ur hundens perspektiv. Det som har hänt är att hunden har blivit fångad och misshandlad. Och hunden har precis kommit till ett land med snö.


    Det jag vill veta är vilket land det är med snö, och vad som kommer hända där.

    SvaraRadera
  8. Boken jag läser är skriven av Samuel Langhorne (Författar namn: Mark Twin) och heter Tom Sawyers Äventyr. Boken handlar om Tom som bor hos sin moster Polly, han är lat och hittar på massa bus och hyss hela tiden. En dag när moster Polly säger åt honom att målla staketet så lurar han mobbaren i staden st. Petersburg. Till slut så har han lurat hela kvarter att måla staketet som han skulle måla. Personerna man har fått veta om är så klart Tom Sawyer, Jim som är Toms kompis, mobbaren Ben Rogers, moster Polly och lite andra barn som man inte vet namnen på.


    Fråga: Vad är det busigaste han Tom kommer göra?

    Fråga: Hur bra är boken Boken?

    SvaraRadera
  9. En studie i rött (sherlock holmes) av Arthur Conan Doyle.
    Jag har läst 32 sidor.
    Sammanfattning: En man som heter John Watson kommer till London från ett krig i Afghanistan. Han har inga pengar och ingenstans att bo. Men han träffar en gammal vän som introducerar honom för Sherlock Holmes. Watson och Holmes blir vänner och skaffar en lägenhet tillsammans, efter ett tag börjar de jobba tillsammans med att reda ut brott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka funderingar och frågor har du till texten?

      Radera
    2. Oj, de hade tydligen inte publicerats. Här kommer de:
      Kommer Judy få träffa pappa långben?
      Kommer hon inte känna sig lika utstött på college?
      Kommer hon klara hennes studier?
      Kommer hon överhuvudtaget kunna bli författare?
      Kommer pappa långben fortsätta donera pengar till henne?

      Vill tillägga att hela boken utom början är brev från Judy (vars riktiga namn är Jerusha)

      Radera
  10. Jag läser Oliver Twist skriven av Charles Dickens.
    Boken utspelar sig på tidigt 1800-tal i Londons slumkvarter.
    Huvudpersonerna: Oliver Twist och Mr.bumble som var pedell/kommissarie i staden.
    Sammanfattning: Boken inleds med att Olivers mamma dör i samband med födelsen av honom. Ingen visste vem som var fader till pojken därför skickar de Oliver till ett fosterhem. På pojkens nionde födelsedag flyttas han till fattigstugan eftersom han blivit för stor för att bo kvar hos fostermamman. Oliver blir lurad av de andra pojkarna att han ska bryta mot reglerna och be om mera mat, oliver gör som de sagt till honom och blir arresterad. Direktionen beslutar han ska lära sig ett yrke genom att börja som lärling hos en begravningsinspektör. Pojken känner sig ensam och hatad vart han en går och han drömmer om ett vanlig liv med en mor och far som älskar honom.

    Fundering: Kommer Oliver någonsin få reda på vem hans fader är?

    SvaraRadera
  11. Boken heter: Pinocchio! Av: Carlo Collodi!
    Sammanfattning: Det var en man som läste historien som handlade om Antonio.
    Antonio fick en träbit av en man på torget, när han började tälja i dockan så började han höra ljud från träbiten som skrek,
    -Aj! det gör ont!
    Antonio blev så rädd att han kastade träbiten i golvet, taket och väggarna och tillslut så slutade träbiten att skrika och så fortsatte tälja.

    Det kom en man som knackade på dörren som heter Geppetto, han ville att Antinio skulle tälja en grann marioett som skulle vara gjord av trä. Så klart så sa Antonio ja. Men då så började dockan prata och säga fula saker till Geppetto, han blev så arg att det slutade med att de hamnade i ett slagsmål för han trodde ju att det var Antonio som hade sagt det till honom.

    Antonio skulle lära dockan att gå, när han hade lärt dockan att gå så sprang dockan ut på torgen och så långt ifrån Antonio han kunde. Antonio sprang och sprang men han hann inte med pinocchio så han ropade,
    - Ta fast dockan!
    Men då stod alla bara och skrattade, polisen hörde när Antonio skrek och tog fast dockan, men då trodde folket att Antonio skulle slå sönder dockan så då bestämde sig polisen för att lämna dockan och att han skulle ta med Antonio till fängelset.

    Fundering: Jag undrar vad som kommer hända med dockan för de bara lämnade honom där. Jag undrar också om Antonio kommer att komma ut ur fängelset eller om han kommer behöva vara där hela tiden.

    SvaraRadera
  12. Jag läser boken Onkel Toms Stuga skriven av Harriet Beecher Stowe. Jag har läst 34 sidor.
    Boken utspelar sig under 1800-talet då man hade slavar.
    Huvudpersonen är en ung man som heter Tom, han är slav till en elak men rik slavhandlare som heter Haley. Hanns fru och barn är slavar till en annan familj, men en dag ska Haley få köpa den lille pojken. Toms fru får genast reda på detta och rymmer sent in på natten med hennes barn på axeln. När Haley får reda på att hans slav har rymt så följer han så klart efter, och jakten kan börja…

    Kommer dom lyckas komma undan Haley?
    Kommer pojken att säljas på marknaden?

    SvaraRadera
  13. Bok: Jane Eyre.
    Författare: Charlotte Brontë

    Berättelsen utspelar sig i London på 1800-talet.
    Den handlar om en flicka vid namn Jane. Hon skriver boken som en dagbok om sitt liv när hon var barn. Hennes barndom var svår, när hon var ett år dog hennes föräldrar. Då fick hon istället bo med sin moster och hennes barn. Men de hatade henne så de behandlade henne illa. När hon var tio år skickades hon iväg till en internatskola på andra sidan landet. Där behandlades hon också illa men hon trivdes mycket bättre där en hos sin moster. För på skolan hade hon en bästa kompis. Men kompisen dör i ett förskräckligt virus som gick på skolan. Och många andra av barnen på skolan dog också, men inte Jane hon hade tur. När Jane vuxit upp börjar hon arbeta som lärare på internatskolan, men hon drömde om att någon dag komma därifrån och resa. Så hon skriver en annons till tidningen om att bli guvernant. Några veckor senare får hon svar från en kvinna, fru Fairfax. Hon anställer Jane.
    Jane åker dit, när hon kommer fram får hon träffa flickan hon ska vara guvernant för. Flickan heter Adéle, hennes föräldrar dog när hon var liten så hon har haft två personer som tar hand om henne. Det var fru Fairfax som var städerskan och en annan man som hette herr Rochester. Men herr Rochester var på en lång resa så då behövde fru Fairfax hjälp att ta hand om Adéle.

    Får man träffa herr Rochester?
    Kommer hennes liv bli bättre nu när hon kommit bort från hennes internatskola?

    SvaraRadera
  14. Jag läser Dr. Jekyll och Mr Hyde skriven av R.L Stevenson.

    Utterson är en väldigt lugn och tråkig person som lever i London. En natt när Utterson är och promenerar så ser han en åtta årigflicka som blir jagad av en man. Utterson springer efter mannen och lyckas få tag i mannen och drar honom ner mot marken. Mannen gör inget motstånd och bara ligger kvar. Utterson hör fotsteg i snabb takt komma bakifrån honom. Personerna som kom var den lilla flickans familj. Flickan var påväg hem efter ett doktor besök och plötsligt blir hon anfallen av en man. När flickans familj doktorn och Utteson står runt mannen så säger Utterson att mannen ska betala en check till familjen. Mannen säger nej men då hotar Utterson att han ska säga till alla tidningar om att en man har anfallit en liten flicka. Mannen säger snabbt att han ska skriva en check och att hans hus är precis framför deras fötter och att han ska springa in och hämta en penna och skriva under. Han kommer med checken påskriven och påstår att det är hans signatur.

    Jag undrar vad det här har för betydelse för berättelsen senare i sagan.

    SvaraRadera
  15. Baskervilles hund (1901-1902), sir Arthur Conan Doyle.

    Kap 1-Kap 2

    Jag tycker att Doyle beskriver karaktärerna tydligt men samtidigt diskret, så att de ibland framträder indirekt när man läser.
    Det är ibland lite svårt att hänga med när berättelsen berättas i första person men jag vänjer mig efter några sidor.

    Novellen utspelar sig i England under tidigt nittonhundratal/sent artonhundratal och berättas från huvudpersonen Sherlock Holmes trogna kumpan dr. John Watsons perspektiv.

    John Watson jobbar som läkare och tillsammans löser och hans patient, mästerdetektiven Sherlock Holmes brott.
    Sherlock Holmes får besök av en man som arbetar som husläkare på landsbygden. Hans ärende är att hans patient har dött. Även om bevisen pekar på att patienten, vid namn sir Charles Baskerville, dog en naturlig död visar läkaren Holmes en saga som berättar om en förbannelse som vilar över Baskervillefamiljen. I sagan får Hugo Baskerville får strupen uppbiten av en enorm hund, Baskervilles hund, efter att ha kidnappat och senare jagat en flyende ung kvinna. Ända sedan dess sägs hunden har terroriserat adelsfamiljen.

    -Jag antar att det är en mördare som orsakat sir Charles död så någonting jag undrar är hur och varför han dödade honom eftersom det inte finns några misstänkta.

    -En annan sak jag undrar över är om mördaren försöker få det att se ut som att hunden har gjort även om det inte finns några tecken på att ett odjur skulle ha orsakat dödsfallet.

    -Jag undrar också om det bara blir sir Charles som mister livet.

    SvaraRadera
  16. Jag läser Skriet från vildmarken, skriven av Jack London. Första kapitlet: Tillbaka till ursprunget

    Det handlar om en hund vid namn Buck, som bor i södra USA, under sent 1800-tal, hos en rik domare, som heter Miller. Domare Miller har en stor gård, där det bor en mängd olika människor, hundar, och andra djur, och Buck är kung över gården. Ända tills en trådgårdsmästare vid namn Manuel rövar bort honom för pengar.

    I norra USA har man hittat guld, vilket lockar folk från hela världen, och man behöver fler och fler slädhundar.

    Manuel lämnar över den medvetslösa Buck till en annan person, och när Buck vaknar upp befinner han sig på ett tåg. Han attackerar sin bortrövare, men stryps medvetslös igen. Nästa gång han vaknar är han på en saloon i San Francisco.

    Efter ett tag lastas han in i ett nytt tåg, där han ligger två dagar och två nätter, och får varken mat eller vatten. Nästa gång de är framme är de i Seattle. Där möter han en man i en röd tröja, som Buck gång på gång försöker attackera, och varje gång slås han tillbaka. Till slut kommer ett slag som får Buck att svimma.

    Buck får leva hos mannen i den röda tröjan ett tag, tills det kommer en gammal man vid namn Perrault, som blir chockad när han ser Buck, och upptäcker att det är en hund han måste ha. Perrault köper Buck, och en vänlig newfoundlandshund vid namn Curly.

    De lämnar Seattle via båt, Buck tittar tillbaka, och ser det sista av sydlandet. Perrault och hans kollega François är hederliga, rättvisa män, och kunniga när det gäller hundar. På båten träffar Buck två nya hundar, Spitz, en vänlig hund, på ett bedrägligt sätt, och Dave, en hund som mest vill vara för sig själv, och inte bryr sig så mycket om vad som händer runt honom.

    När båten är framme är det första gången Buck ser snö. Han kliver rakt ner i den, hoppar till, och blir nyfiken när det kommer mer från himlen. Han slickar på lite snö, det svider till som eld, och försvinner direkt.

    Hur kommer det gå för Buck i den helt nya livsstilen? Kommer han någonsin komma hem?

    SvaraRadera
  17. Jag läser ungdomsklassikern Dracula, skriven av Bram Stoker
    Boken är skriven i dagboksform och huvudpersonen Jonathan beskriver sin resa till Transylvanien dit han blir skickad för att diskutera en bostad i London med sin nya klient, greve Dracula.
    Färden dit är välbeskriven och man kan måla upp en bild av omgivningen och leva sig in i karaktärerna.

    Samanfattning: Jonathan har precis anlänt till Klausenburg, Rumänien och tar in på hotellet Royale. Han äter en kort kvällsvard och går sedan till sängs för att dagen efter ta en kusk till Transylvanien för att träffa sin kund, Dracula. Han färdas genom mörka skogar och berg för att tillslut nå sitt mål, grevens borg. Med färdens gång växer Jonathans oro och rädsla, tanken om något övernaturligt växer efter en rad oförklarliga händelser.

    Är greven en mänsklig varelse?
    Vad kommer hända när han tillslut kommit fram till Draculas borg?
    Har de oförklarliga händelserna en logisk grund?

    SvaraRadera
  18. Jag läser ungdomsklassikern "Pappa långben"
    Boken handlar om barnhemsflickan Judy. Judy får göra mycket på dagarna eftersom hon är äldst av alla barnen. Judy har även många förutsättningar och är bra på det mesta. En dag så får Judy möjligheten att börja på college för att en okänd man har beslutat sig att betala det för henne. Mannen vill hålla sig anonym, men Judy har bestämt sig för att kalla honom för pappa långben, eftersom hon nån gång sett en skugga av honom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka frågor och funderingar har du till texten?

      Radera
  19. Jag läser jorden runt på 80 dagar, skriven av Jules Verne och återberättad av Maj Bylock.

    I början av boken så utspelar den sig i London på 1800-talet. Men under hela resan så utspelar den sig i världens länder.
    Huvudpersonen verkar vara Jean Passepartout som är betjänt till Phileas Fogg.
    Sammanfattning: En väldigt ordningsam man som heter Phileas Fogg, har slagit vad med sina kamrater om att resa jorden runt på 80 dagar. Han skulle resa jorden runt med sin betjänt Jean Passepartout.
    Samtidigt har banken blivit rånad på 55 000 pund. Det har skickats ut några av världens skickligaste poliser för att hitta rånaren. Så kommer ett telegram från Suez till polismästaren i London. Där stod:
    Jag förföljer banktjuven Phileas Fogg. Sänd arresteringsorder till Bombay.
    Fix, dektektiv

    Kommer Phileas Fogg förlora vadet eller inte?
    Är Fogg skyldig för bankrånet?

    SvaraRadera
  20. Jag läser Skriet från vildmarken skriven av Jack London.
    Kap 1-2.
    Boken utspelar sig sent 1800-tal i centralvästra USA i närheten av San Jose.
    Boken berättas ur tredjepersonsperspektiv om en hund vid namn Buck.
    Författaren beskriver karaktärerna väldigt simpelt, lite grann som om du läser en historia bok.
    Han berättar om Bucks liv och viktiga tillfällen, som hans födsel, hans minne av barnen osv.

    Buck bor på en gård, ägd av en rik domare vid namn Miller. Han har en familj och ett stort antal djur på gården. Buck ser sig själ som det bästa djuret av dem alla, eftersom att han är omtyckt av Millers familj, och för att han är tillåtet in i huset.

    En dag, när familjen är borta så blir Buck kidnappad av gårdens trädgårdsmästare.
    Han blir såld till en man på en tågstation och blir satt i en bur på ett tåg till San Francisco.
    Framme i San Francisco blir satt på ett nytt tåg till Seattle. Framme i Seattle blir han överlämmnad och misshandlad av en man i en röd tröja.
    Mannen har ett stort antal med andra hundar han gjort exakt samma sak mot.
    Buck ogillar mannen, men till sist lär han sig att om han forsätter att inte lyda honom får han mer stryk.

    En dag blev Buck uppköpt av en fransk-kanadensare vid namn Perrault. Han blir satt på en båt med sin nya ägare på väg mot norra USA eller Alaska.
    När Buck kommer fram får han en chock eftersom att han aldrig sett snö innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderingar: Hur kommer det gå? Kommer han någonsin komma tillbaka till Millers gård?

      Radera
  21. Jag läser De tre musketörerna Författre: Alexandre Dumas d.ä


    D’Artanang har kommit till Paris och går till musketör kaptenen De’Trevile i hopp om att bli en musketör. Tyvärr så finns det en del saker han måste göra för att bli en musketör. På sin väg ut från villan så hamnar han i bråk med dom tre musketörerna Ahtos, Portos och Aramis och ut manar dom till en duell och dom stämmer träff på en plast, men innan dom hinner börja så blir dom på kommna av kardinalens vakter som först tvingar dom att sluta men efter att musketörerna hade förolämpat dom så går dom till anfall. Efter striden så går dom fyra ny blivna vännerna i ett strövtåg genom staden och kungen ger D’Artanjang en påse med guld pengar.

    Funderingar: Jag undrar om D’Antarjang kommer att bli musketör

    SvaraRadera
  22. Jag läser Skriet från vildmarken.

    Huvudpersonen är en hund som heter Buck. Buck föddes i den soliga santa claradalen i ett stort hus som kallades domarens Millers gård. Där bor både domaren Millers familj, tjänstefolket och hundarna.
    Buck brydde sig inte om de andra hundarna han tyckte att han regerade över gården. Han följde domarens familj överallt och var dem trogen.
    Men en kväll rövade Manuel (trädgårdsdrängen) bort Buck och den stackars hunden blev inkastad i bagagevagnen på ett tåg.
    Efter tågresan fördes hunden till ett litet krogrum i San Fransisco och där blev han insatt i spjälbur.
    Efter en lång transportsträcka blev Buck tillslut buren in på en liten bakgård där han mötte en stor grov karl med röd tröja. Den stora mannen misshandlade Buck till en början men lät honom vara ifred efter ett tag.
    Då och då kom det män dit för att köpa hundar och en dag blev det Bucks tur.
    Det var en liten och skrumpen karl som köpte Buck och newfoundlandstiken Curly. Buck och Curly blev transporterade via båt.
    Dagarna gick, det tycktes bli kallare och en dag slutade maskinerna sitt ständiga dunkande. Hundarna blev ledda upp på däck och där fick Buck för första gången stöta på snö.

    Var har Buck hamnat? och vad kommer hända sen?




    SvaraRadera
  23. Baskervilles hund (1901-1902), sir Arthur
    Conan Doyle.

    Kap III-VI

    I slutet av kapitel två avslöjar läkaren ”dr Mortimer” att han hade sett spåren av en jättelik hund. då börjar kapitel tre med att Sherlock frågar om brottsplatsen och området runt heden där sir Charles blev mördad. De diskuterar senare mordet och Sherlock tycker att Mortimer tror lite för mycket på att det är en demon som mördat sir Charles. Sherlock frågar om arvingen och får veta att det är en Amerika-bo vid namn sir Henry Baskerville som är på väg från USA till London. Sherlock, Watson och Mortimer träffar sir Henry Baskerville och berättar lite om det som hänt.
    Baskerville bestämmer att träffa Sherlock senare vid lunch för att få svar på fler frågor. När sir Henry går med sällskap av Mortimer.
    Sherlock och Watson skuggar dem men märker att i sin tur en man i en droska skuggar sir Henry. Droskan upptäcker Holmes och säger till kusken att köra iväg. förföljaren hinner iväg men Sherlock hinner skriva ned drosk-numret.

    På lunchen berättar Holmes om förföljaren och sir Henry säger att han har fått ett mystiskt brev som visar sig var skrivet av tidningsbokstäver och att hans stövlar försvunnit.

    Sherlock som har kontaktat transport-företaget om droskan skickar kusken till Baker St där Sherlock bor. Kusken berättar att mannen hade ett tjockt skägg och blev upphämtat vid Trafalgar square där han berättade att han var privatdetektiv och skulle betala rikligt om kusken gjorde som han sade. Förföljaren blev avsläppt vid Waterloo station med sista orden till kusken ”Det kanske kan vara intressant för er att veta att ni har skjutsat Sherlock Holmes”.

    Sherlock träffar sedan Baskerville som ska åka till Sir Charles gamla herrgård ”Baskerville Hall” i Devonshire som gått i arv till Henry. Sherlock skickar Watson med honom för Baskervilles säkerhet.

    -Jag undrar om Förföljaren tar ett tåg till Devonshire vid Waterloo station för att fortsätta skugga Baskerville.

    -Jag tror att Sherlock i hemlighet också kommer åka till Devonshire.

    -Tid Jag har märkt att boken utspelar sig i tidigt 1900-tal på många saker.
    Doyle har använt sig av ett ganska ut-daterade ord som ”hottentott”.
    Man åker droska men tåget har uppfunnits.

    SvaraRadera
  24. Jag läser Skattkammarön av Robert Louis Stevenson

    Det är en spännande bok som handlar om pirater och skatter under 1700 talet.
    Huvudpersonen är en pojke som heter Jim. Hans pappa äger ett värdshus som heter Amiral Benbow. Dit kommer en gammal ärrad sjöman som vill bli kallad Kaptenen. När han kommer så börjar han sjunga på en gammal sjömansvisa:

    Femton gastar på död mans kista Yo-ho-ho och en flaska med rom.

    "Kaptenen" dricker väldigt mycket rom och när det kommer en doktor så säger han att Kaptenen måste sluta dricka rom, annars kommer han dö.
    Kaptenen letar även efter en enbent sjöman och betalar Jim lite extra pengar om han håller utkik.
    En svinkall morgon i januari så dyker en annan sjöman upp och frågar efter kaptenen. De två möts och de börjar slåss.
    Kaptenen jagar iväg "Svarta hund" men är själv väldigt dålig och faller samman.
    Doktorn kommer och tycker att han inte är sårad, utan har fått ett slaganfall därför att han har druckit för mycket rom.
    Kaptenen yrar och ber Jim att när Kaptenen får svarta lappen på sig så ska Jim rida iväg till doktorn med Kaptenens sjömanskista och samla kapten Flints besättning.
    Boken berättas i jag form från Jims perspektiv och den är skriven med väldigt mycket sjömansspråk.
    Jag får känslan av salta stränder och en grå-aktig vik, med en väg som leder till staden en bit bort, även om det inte finns några sådana beskrivningar i boken.

    Vad är svarta lappen?
    Vem är den Enbente sjömannen?
    Kommer Jim vara tvungen att rida till doktorn med Kaptenens sjömanskista?
    Och vad finns i kistan?????

    SvaraRadera
  25. Narnia: Hästen och hans pojke av C.S Lewis
    Sammanfattning av sid 3-21

    Huvudpersonen är en pojke som heter Shasta. Han bor hos en fattig fiskare som han kallar för far, även fast de inte är släkt. De bor i ökenlandet Calormen. Fiskaren heter Arshish, och han har ett väldigt skiftande humör. Om han har sålt mycket fisk så är han på bra humör, men när han har sålt dåligt så kan han vara på så dåligt humör att han slår Shasta. En dag kommer en rik man ridande på en stridshäst söderifrån. När han rider förbi Arshish och Shastas stuga så faller de ner på knä och bugar, han verkar vara en hövding. De erbjuder honom ett gästrum, och han tackar ja. Shasta förstår att detta betyder att han måste sova i stallet, och kanske inte ens får någon mat. Arshish och hövding sitter och pratar och äter det finaste de kan bjuda på. Shasta sitter vid husväggen och lyssnar. När han hör att de diskuterar Shastas pris blir han intresserad. Han lyssnar vidare. Hövdingen erbjuder 15 halvmånar. Arshish säger att han säljer Shasta för 70 halvmånar. Shasta vet att det slutliga priset kommer att hamna i mitten av de två förslagen, ibland hade han fått följa med Arshish in i staden och då hade han hört hur de handlade. Shasta går till hästen och säger att han önskade att den kunde prata. Då svarar hästen att den kan. De samtalar en stund och kommer på med en plan att fly. Shasta väntar tills de två männen har somnat och hämtar då åsnans (som bor i stallet) redskap. Han sätter på dem med hästens hjälp. De rider iväg norrut mot Narnia, hästens hemland. På vägen mot kullen som varit gränsen inom Shastas lilla värld lär det varandra sina namn. Hästen säger att den heter Brihi-hinni-brinni-hohi-ha, men Shasta förkortar det till Bri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka frågor och funderingar har du till boken?

      Radera
    2. Jag undrar ifall de når dit de vill, ifall de träffar någon/några som de slår ihop med, ifall någon dör och i så fall av vad/vem och ifall någon förråder dem.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  26. Jag läser Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne.
    Jag har läst kapitel 1-5.
    I just de kapitelen jag har läst utspelar sig det i
    England/London på 1800-talet.
    Personerna det handlar om är Phileas Fogg och Jean Passepartout.
    Jag tror inte det är någon speciell som berättar.

    I början så beskriver dom Mr Fogg och visar hur han är som person och vad han gör, Mr Fogg är vetenskapsman, Han har ingen fru och inga barn. Han lever också mycket ensamt. Han är mycket prydlig och ordningsfull. Han är ungefär i 40 årsåldern.
    Sedan så sparkar Mr Fogg sin betjänt och behöver en ny, då anställer han Jean Passepartout.

    Jean Passepartout eller Passepartout som då Mr Fogg kallar honom är en man i 30 års åldern. Han är ganska kraftig byggd. Är fransman. Han har haft många jobb före det han började att jobba som betjänt. Han hade letat efter en att vara betjänt till som inte reser så mycket vilket passar in på Mr Fogg.

    Samtidigt som en bank i London blir rånad på 55 000 pund så blir Mr Fogg utmanad av sina arbetskollegor att resa jorden runt på 80 dagar eftersom Mr Fogg påstår att det är möjligt att resa jorden på just 80 dagar. Han berättar han för sin nya betjänt Passepartout att dom nu ska åka jorden runt på 80 dagar och att Passepartout ska följa med honom hela vägen runt.

    Alla börjar få reda på att han ska resa jorden runt på 80 dagar, man börjar vadslå om han hinner eller inte och helt plötsligt så blir han anklagad för att vara den mycket omtalad bankrånare som hade stulit 55 000 pund.

    Funderingar:
    Hinner han resa runt jorden på 80 dagar?
    Är Mr Fogg bankrånaren?

    SvaraRadera
  27. Huckleberry Finns äventyr- Mark Twain
    Huck bor hos änkan sedan han och Tom hittade piratskatten i grottan, det vill säga 6000 dollar var. Hucks far har inte setts till på länge, och Huck börjar tro att han är död. Men en dag dyker han upp hos änkan, i Hucks nya rum. Hans far vill ha pengarna Huck och Tom fann- Vilket han inte får, vilket troligen är anledningen till att hans far en dag kidnappar honom och för honom till en ganska öde ö , där de bor i ett gammalt skjul. Hucks tur vänder dock när han hittar en gammal såg som han sågar ut ett hål i väggen med när hans far är i byn och byter kött mot sprit ,och flyr- Efter att han iscensatt sitt eget mord. Han ror till Jacksonön där han tror att han är ensam- Det visar sig att även hans bästa vän, slaven Jim, är där. Jim flydde från sin ägare samma natt som man upptäcker att Huck har blivit "mördad"-vilket han inte har ju-och därför tror alla att Jim är den skyldiga mördaren-Även om vissa tror det är fadern. Jag undrar om Huck och Jim någonsin kommer tillbaka till byn, och om Jim blir funnen och såld.

    SvaraRadera
  28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  29. Jag läser boken “Alice i underlandet” som är skriven av författaren Lewis Carroll.
    Jag har läst 38 sidor. Man har inte fått veta var eller när boken utspelar sig, men vi får se om man får veta det snart.
    Alice berättar själv vad hon tänker och vad hon gör, huvudpersonen är ju då Alice som springer efter en märklig kanin och hoppar ner i något som ser ut som ett kaninhål men då när hon nått botten av den långa tunneln, så är det där en korridor med en massa dörrar. Hon hittar en nyckel och provar den i alla dörrar men nyckeln är för liten för alla nyckelhål. Då hittar hon en till dörr som nyckeln verkar passa till men den här dörren är bara ca 4 dm hög, och där kommer hon ju inte igenom. Hon går till bordet och hittar en flaska med en dryck som krymper henne ner till golvet, nu är hon ca 3 dm och kommer genom dörren!
    Hon kommer då på att nyckeln ligger kvar på bordet och med det så blir hon förtvivlad och gråter. Hon hittar då under bordet en kaka som gör henne stor, men nu är hon ju 3 meter och kommer inte alls igenom dörren, så hon sätter sig och gråter igen. Hennes gråt blir till en stor flod. Men då kommer kaninen, men kaninen blir så rädd att den springer därifrån och tappar sina saker, en solfjäder och ett par handskar. Hon kommer på sig själv med att krympa när hon håller i solfjädern, hon gråter ännu mer när hon märker att hon behöver simma i sina egna tårar nu.
    Hon möter en råtta och en massa andra djur som simmar runt och hon leder då in alla till kanten av rummet där det inte är något vatten, och det är skönt för alla djur som nu kommer upp ur vattnet.

    Kommer hon komma igenom den lilla dörren?
    Vem är kaninen?
    Vad är det här för ställe?

    SvaraRadera
  30. Jag läser Oliver Twist, skriven av Charles Dickens.

    Boken är skriven på 1830 talet och utspelar sig i Englands fattigare områden. Det är väldigt strängt där och inte lätt att vara föräldrarlös.

    Sammanfattning efter ca 50 sid:

    Boken inleds med att Oliver föds. Men hans mamman dör i samband med födelsen och Oliver blir lämnad ensam. Han överlever och kommunen beslutar att låta honom hos på ett fosterhem där han får knappt någon mat alls. När han fyller nio år är han för gammal för att bo med fostermamman och får flytta till ett fattighem. Där är det väldigt strängt där och Oliver önskar att han hade en egen familj. Dessutom tvingas han av de anndra barnen att be om mer mat, något som man absolut inte får göra där, och arresteras för sin glupskhet. Tingssrätten beslutar att Oliver måste uppfostras och att han därför ska få jobba som lärling hos en begravningsentreprenör. Där får han sova bland likkistor och blir illa behandlad av en annan pojke. När Oliver får nog och slår till pojken blir han häktad och de tror att han är farlig. Men Oliver rymmer därifrån och tar vägen mot London

    Frågor:

    Kommer poliserna hitta Oliver och ta fast honom?
    Vart kommer Oliver ta vägen när han kommer fram?

    SvaraRadera
  31. Jag har läst Från jorden till månen skriven av Jules Verne. Boken utspelar sig i staden Baltimore i USA efter amerikanska frihetskriget. En grupp bestående av gamla krigsveteraner skapar en klubb med namnet kanonklubben och i och med krigets slut kan dem inte syssla med deras stora hobby kanoner. Men en dag får dem ett brev från ordförande Barbicane som ska hålla ett stort möte med alla medlemmar.
    På mötet avslöjar Barbicane att dem ska skjuta upp en raket till månen.

    Funderingar.
    Jag undrar vart dem ska skjuta upp den och hur dem ska få ut den i rymden.
    Jag vill veta om den ska vara en besättning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det utspelar sig efter amerikanska inbördeskriget och inte frihets kriget som jag skrev

      Radera
  32. Jag har läst två kapitel i ungdomsklassikern De Tre Musketörerna. Den är skriven av Alexander Dumas på 1800 talet. Boken utspelar sig under Ludvig den trettondes regering under 1600 talet. Den handlar om en fattig bondson i artonårsåldern som heter d’Artagnan som åker till Paris i hopp om att bli musketör. För att bli en musketör måste d’Artagnan först ta kontakt med musketörernas ledar Kapten Trevillè. På vägen till Paris möter d’Artagnan en person som förolämpar honom men som sedan går där ifrån och i slutet på andra kapitlet så träffar d’Artagnan den mannen igen och det är även då som han träffar Kapten Trevillé.
    Jag skulle vilja veta hur det utvecklar sig med mannen som förolämpade d’Atagnan samt hur det går med Kapten Trevillé.

    SvaraRadera
  33. Jag läser boken oliver Twist av Charles Dickens.

    Boken handlar om Oliver som kommer från en fattig familj. Vid hans födelse dog hans mamma och ingen visste vem hans pappa var så hans blev skickad till et fosterhem. Åren gick och på hans nionde födelsedag kom det en man som heter Herr Bumble förbi. Han sade att Oliver hade blivit för gammal för att bo kvar hos fosterhemmet så han blev skickad till ett fattighus. Där träffade han på många män och pojkar.
    Oliver och pojkarna drog lott om vem det var som skulle gå fram till vakten och be om mer mat, lotten hamnade på Oliver. Han gjorde som sagt och blev slagen med en soppslev av vakten. Herr Bumble sade till sockenstämman att Oliver hade bett om mera mat, det fick alla män att bli skräckslagna. Oliver blev inlåst för det och bjöds ut till vem som helst och dem skulle få fem pund för det.
    En dag gick skorstensfejarmästaren Gamfield på gatan bredvid fattighuset och undrade hur han skulle få ihop pengar till hyran, han behövde bara fem pund. Han såg skylten på fattighusets dörr och skrattade, han gick in till fattighuset och sade att han ville ta hand om pojken. Gamfield sade att han kunde lära Oliver saker eftersom att han var en skorstensmästare.
    Det är så långt jag har läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fundering: Jag undrar vart Olivers mamma var på väg när hon kom fram till sjukhuset.

      Radera
  34. Bok: Robin Hood
    Författare: Howard Pyle

    Jag har läst ca 40 sidor och boken handlar om Robin Hood och hans band. Och Robin Hood har precis fått en ny medlem i bandet som Heter John little men dom kallar honom Lille John.
    Robin Hood är en välkänd tjuv och bågskytte och han har råkat skjuta en av kungens män och även en av hans hjortar så han har fått ett pris på sitt huvud, 22 mark.
    Men ingen av kungens soldater vågar attackera Robin Hood så kungen skickar några män att hitta någon som kan göra det åt honom och han lyckas hitta en kittelflickare som är villig att hitta Robin Hood. Men det går inte så bra för varken kittelflickaren eller kungen då Robin Hood kommer undan.

    Funderingar:
    Kommer kungen fånga Robin Hood och hur isåfall??

    SvaraRadera
  35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  36. Jag läser Maj Bylocks version av Huckleberrys Finns äventyr som egentligen är skriven av Mark Twain.
    Jag har läst sida 9-33.

    Boken utspelar sig på 1800-talet i USA. Det handlar om en pojke som heter Huckleberry Finn “Huck.” Han har endast en pappa. Pappan super och Huck vet nästan aldrig vart han befinner sig. Huck och hans kompis Tom Sawyer hittade en skatt som några rövare hade gömt i en grotta. Han och Tom fick 6000 dollar var. De satte in pengarna på banken.

    Huck fick bo hos änkan Douglas som ville uppfostra honom så att han skulle bete sig som folk ska. Huck ville egentligen rymma från Douglas för han var trött på att bli uppfostrad men då startade han ett rövarband med Tom istället, och för att få vara med där måste man kunde uppföra sig ordentligt så Huck bestämde sig för att bo kvar hos Douglas. Douglas hade besök av fröken Watson. Watson hade en slav “negerslaven Jim” som de kallade honom. De säger i boken att Jim inte var en vanlig neger för han sa att han kunde bota sjuka och trolla fram häxor med hjälp av ett magiskt femcentsmynt som han hade runt halsen. Jim har sagt att det är Djävulen som gett honom myntet. Boken säger också att stans andra negrer var rädda för Jim och skulle göra vad som helst för att få titta på myntet.

    Tom, Huck och de andra som ville vara med i rövarbandet åkte på en flotte till en grotta där de sig i fingret med nål och skrev deras namn med blod på ett papper där det också stod att de aldrig fick förråda rövarbandet för då skulle deras familjer och de själva dö. De bestämde också “regler” som att de inte skulle stjäla eftersom de inte var tjuvar. De fick bara stoppa vagnar på vägen och röva ifrån folk klockor och pengar för det var det man brukade göra i rövarband. Tom Sawyer blev ledare för bandet.

    De lekte en hel del rövare under sommaren men de tyckte det blev tråkigt efter ett tag så de tröttnade och gav sig istället ut på nya äventyr. Sedan blev det vinter och Huck hade lärt sig att läsa, stava och skriva lite. Huck hade råkat välta ett saltkar och det betyder ju otur så han behövde se till att vara på sig vakt. En dag såg han fotspår i snön och han visste att det var sin pappas så han tog sig till Jim för att få reda på vad som kommer hända framåt i tiden.
    Jim berättade att Huck skulle få vara med om bråk men också mycket roligt.

    När Hucks pappa kom så blev det mycket bråk och Huck fick mycket stryk.

    Huck rymde från sin pappa till Jacksons ö och för att ingen skulle få reda på att han rymt eller vart han är så kastade han lite blod och hårtussar vid en flod så att det skulle se ut som att han hade blivit mördad och nerkastad i floden. Han tog med sig majsmjöl, fläsk, kaffe, stekpanna, tändstickor och ett metrev till båten som han skulle ta sig fram i. När han kom fram till ön och hade varit där ett tag så fick han syn på en man. Det var Jim, han hade flytt för att fröken Watson hade blivit erbjuden åtta hundra dollar för Jim och han var säker på att Watson skulle säga ja. Slavhandlaren hade bomullsplantager. Jim och Huck hittade sedan en grotta att bo i.

    Funderingar: Kommer Huck bli hittad av sin pappa och Jim av Watson och slavhandlaren? Vad händer med Tom?

    SvaraRadera
  37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  38. Arvid.B
    Tid

    Jag läser boken skriet från vildmarken och jag tänker mig att den utspelar sig runt sent 1800-tal för att det märks väldigt tydligt på språket dom säger väldigt ofta ''goddag'' och allt sådant.

    Man kan också märka det väldigt tydligt på kläderna man får se några få bilder men författaren beskriver dom så ser märker man att det är lite äldre klädstill inte såm som vi har idag/modern.

    Något man också kan märka är ätt det verkar vara vanligt med häst och vagn så och det är väldigt ovanligt i dagens samhälle det är ännu ett tecken på att det är förr.

    SvaraRadera
  39. Bok: Skriet från vildmarken
    Författare: Jack London

    Boken handlar om en hund, vars namn är Buck. Boken är skriven ur hundens perspektiv. Buck lever i USA under 1800-talet i närheten av San Jose. Ägaren till Buck är en domare vid namn Miller, som har tjänat mycket pengar i sin karriär. För en del av pengarna har han köpt en stor gård. Förutom huset finns det alla möjliga djur, hus till tjänstefolket, en pool och en brun på gården. Allt detta är Buck kung över.

    I norra Amerika har man hittat guld och det behövs stora och starka hundar, som ska dra slädar.

    En dag reser familjen bort och lämnar Buck hemma. Då kidnappar gårdens trädgårdsmästare hunden. Buck blir såld till en man vid en tågstation och sätts på ett tåg till San Francisco.

    I San Francisco blir Buck såld till en annan man. Mannen har ett stort antal hundar. Buck hatar sin ägare, som ofta misshandlar sina hundar.

    En dag blir Buck såld till en kanadensisk man. De hoppar på en båt som är på väg upp till Alaska.
    När Buck kommer fram blir han chockad eftersom han aldrig har sätt snö innan.

    Fundering: Hur kommer det att gå? Kommer Buck komma tillbaka till Millers gård? Vad kommer att hända i Alaska?

    SvaraRadera
  40. Jag läser Varghunden som är skriven av Jack London och är återberättad av Maj Bylock.
    Hittills har jag läst om en slädhund som heter Enöga som har rymt från sin ägare och mötte en varghona som han sedan fick ungar med. Hon födde ungarna i en grotta men det var bara en av dem som överlevde eftersom att Enöga blev mördad. Så var det svårt för deras mamma att gå jaga själv när hon hade tre ungar som hon skulle ta hand om. Men nu hade hon bara en vargunge.
    Varghonan hade strängt sagt till den lilla vargen att han inte fick gå ner för klippan men en dag var han inte så lydig. Han tog ett steg för långt och föll ner för klippan. Jag undrar hur det kommer gå för vargungen och om han kommer klara sig.

    SvaraRadera
  41. Jag läser boken Dracula, som är skriven av Bram Stoker.
    (Dock är boken jag läser en historia för en filmatiserad version)

    Det utspelar sig på 1400-talet om Greve Dracula som i vrede över sin älskades död, dricker hennes blod för att få evigt liv. Det som händer härnäst är att man får ett stort tidshopp, cirka 400 år fram i tiden. Då får man följa med den unga engelska advokaten herr Harker som fått ett brev från Greve Dracula att personligen stanna och vara hans gäst. Grevens slott ligger på gränsen mellan de tre länderna Transsylvanien, Moldavien och Bukovina som ligger mitt i Karpaterna. Den unge herren är lite nervös att resa dit eftersom det sägs vara det vildaste området i hela Europa.
    Han reser en låg väg från London för att nå sin destination. Grevens slott är omringad av skog med höga träd. På natten hörs vargarna yla i månens sken.

    Jag skulle säga att det inte är någon av karaktärerna som berättar historien, utan istället en tredje person ”utanför” historien, så som en berättarröst.

    Jag undrar hur det kommer gå får herr Harker, och vad hans uppgift på slottet är?

    (Naomi G, 7:2)

    SvaraRadera
  42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  43. Titel: Det osynliga barnet
    Författare: Tove Jansson

    Sammanfattning: Jag läser boken ”Det osynliga barnet”.
    Huvudpersonen är Snusmumriken som träffar ett litet djur som han döper till Ti-Ti-oo. Snusmumriken vandrar runt för att samla in nya vårvisor som han kan sjunga/spela på.
    Miljön i boken är väldigt fin. Huvudpersonen är i en stor skog där våren börjat närma sig.
    Det är Snusmumriken som berättar om allt som händer i boken. Nackdelen med boken är att varje kapitel är det någon annan som blir ”huvudpersonen”. Det blir som en ”ny” bok. Men det kommer bli spännande att läsa fortsättningen i boken.

    Mina frågor är...
    Kommer Snusmumriken hitta några vårvisor?
    Kommer Ti-Ti-oo följa med Snusmumriken på sin resa till Mumindalen?

    SvaraRadera
  44. Jag läser “Det osynliga barnet” av Tove Jansson

    De första sidorna handlar om Snusmumriken när han är ute i skogen. Han håller just på att komma på en melodi när han träffar ett litet småkryp. Småkrypet sätter sig bredvid och pratar och pratar om bl. a. mumintrollet som sitter och väntar i mumindalen. Krypet undrar om han kan få ett namn av Snusmumriken. Snusmumriken ville inte ge småkrypet ett namn, han var sur för att krypet hade stört honom så att han hade glömt sin melodi. Men till slut fick krypet sitt namn, Ti-ti-oo. Snusmumriken som hade tänkt fortsätta sin vandring bestämde sig för att gå till mumindalen.

    Miljön i boken är i skogen, det är lungt och skönt.

    Jag undrar om Snusmumriken kommer att träffa mumintrollet i slutet i boken.

    Märta

    SvaraRadera
  45. Jorden runt på 80 dagar är skriven av Jules Verne på 1800-talet.
    Huvudpersonen Phileas Fogg bodde i london. Han levde ensam, hade inga barn, fru, far eller mor. Hans dagar var exakt samma sak, samma timme och minut. En dag så fick han en ny betjänt som hette Jean Passepartout och är fransmän, för han hade sparkat sin gamla betjänt.
    En dag så åkte han till en klubb, och där satt han sig vid rika män, då började dem prata om resor och då sa Phileas Fogg att det behövs bara 80 dagar för att resa jorden runt. Då utmanade han dem och slog vad om 20000 pund.
    Phileas Fogg trodde att det skulle vara lätt men det blev inte så. Alla visste att han och sin nya betjänt Passepartout skulle jorden runt på 80 dagar och alla trodde att det är omöjligt.
    Det är en person som berättar om Phileas Fogg och Jean Passepartout.
    Funderingar:
    Kommer han att hinna åka jorden runt på 80 dagar?


    Mirna

    SvaraRadera
  46. Baskervilles hund (1901-1902), sir Arthur
    Conan Doyle. Slutet gott allting gott, eller?

    Jag tyckte allt som allt att boken var logisk, den hade inget övernaturligt i den som inte förklarades på sluten på ett rationellt sätt. Hunden på heden är självklart ett stort frågetecken och jag undrade från början om den fanns på riktigt eller om allt bara var illusioner. Jag tyckte slutet var väldigt bra men samtidigt blev jag besviken. Mördaren försvinner bara och antas vara död vilket lämnar en nyfiken känsla som får en att undra om han kommer återvända. Samtidigt blev jag besviken eftersom jag hade velat veta mördarens sida av historien och det finns fortfarande inga bevis eller rättegång, detta tycker jag gör att slutet både är enkelt och briljant, man hade gärna fått veta mer men känslan att mördaren kanske fortfarande är ute på heden, antingen som den misstänkte eller som någon annan är får läsaren att vilja läsa längre, inte för att boken på något sätt är otillräcklig eller ofärdig, utan att det finns något kusligt över det.

    Jag tyckte inte att boken försökte förmedla något budskap, vilket jag inte tror många deckare gör, utan att det mest var till för att läsaren skulle tänka ut vem mördaren är.

    SvaraRadera
  47. Jag läser “Jorden runt på 80 dagar” av Jules Verne

    Boken utspelar sig 1861 på jorden.
    Min fråga är:
    Kommer han klara det?

    SvaraRadera
  48. Jag läser Dr Jekyll och Mr Hyde

    Boken utspelar sig någon gång under 1800-talet i en liten stad i England skulle jag tro. Den handlar om Jekyll, Hyde, Utersson och hans vänner som jag inte kan namnet på och ett mysterium om ett gamalt hus.

    Mina frågor är:
    Vad finns det för hemligheter i huset och vem är Mr Hyde?

    SvaraRadera